Cykla mellan Lomma och Lund

Elcykel.

Jag cyklar mellan Lomma och Lund ungefär varannan vardag året runt oavsett väder sedan januari 2021. Tidigare har jag cyklar mellan Lomma – Västra Hamnen samt Lomma – Löddeköpinge. Här skriver jag ner lite tankar kring detta ifall fler vill vara med oss som trampar till Lund.

Enkel väg för mig är det 8 km enkel väg och tar mig 25 min med elcykel. Innan jag började cykla på grund av att en granne, en vän och min frun med flera inspirerade mig så fanns det inte i min föreställningsvärld att man kan cykla mellan två kommuner. Några av de tankarna finns också med i denna uppsats där jag intervjuas under namnet ”Mikael”.

Utrustning

För att komma igång så behövs det vad jag tycker inget speciellt, även på vintern. Så prova det för du vet inte hur det kommer vara för dig förarens du gör. Köp alltså inget extra eller så utan testa en elcykel med mina råd.

Börjar man cykla långa sträckor så kommer det märkas. Du kommer precis som jag bli vältränad, positiv, stabil och glad.

Färdsätt från Lomma till Lund

Jag hade tre tankar eller mål med cyklingen och det var att det skulle vara 1) snabbare eller lika snabbt som buss, 2) billigare och 3) få vardagsträningen.

TidKostnadGenererar
BussMinst 30 minuter550kr / månadHuvudvärk
CyklingCirka 30 minuter0kr / månadGlädje
Bil15 minuter 500kr / månad Avgaser

Kommentarer till tabellen:

Buss räknar jag med månadskort Skånetrafiken regionbuss 139 med 10 minuter transport till hållplatsen i Lomma.

Cykling är gratis. En stor fördel med cykel är också att man verkligen smidigt kommer från dörr till dörr.

Att ta bilen in till Lund är inte aktuellt för mig då jag vill inte äga någon bil utan spara dessa pengarna till att få guldkant på alla resor och upplevelser vi i familjen gör. Kostaden kan variera väldigt beroende på hur man räknar, jag har bara med ungefärligt för bränsle.

I min erfarenhet nu så är elcykel (25km/h) snabbare än racercykel. Lomma Kommun erbjuder gratis prova el-cykel 1 vecka vilket jag har testat. Racercykel är helt klart ett alternativ om du har dusch nära arbetet.

Min erfarenhet

Hövding.

Jag vill berätta lite om hur jag gör när jag cyklar till jobbet. Jag avskyr att ha en obekväm ryggsäck på ryggen så den sitter i cykelkorgen fram.

Klädsel har jag inget speciellt för jag ville inte vara en sådan som köpte massvis med tillbehör för dyra pengar direkt. På vintern pannband, regntäta vinterskor, regnställ oavsett väder som stoppar även vinden och träningströja och regntäta vantar. På sommaren regnställ med mig i väskan och så har jag köpt ett par prisvärda regntäta vantar och regntäta skoöverdrag vid behov.

Extra motovation för att cykla får i alla fall jag av att ha hörlurar med brusreducering (Airpods Pro) där jag lyssnar på en rolig podcast (t.ex Critical Role). Jag gillar att hålla kolla på mina kalorier och kilometer med en pulsmätare runt armen (Apple Watch) samt cykel”hjälmen” Hövding runt halsen med deras app som också mäter avståndet.

Cykelvägen mellan Lomma och Lund

Jag kör den vanliga cykelvägen vilket fungerar bra. Totalt mellan Lomma och Lund räknar jag med att jag korsar biltrafik endast 8 gånger på hela sträckan vilket är imponerande byggt av kommunerna.

Kontakta mig

Har du några frågor till mig så gilla gärna och skriv till min Facebook-sida, https://www.facebook.com/bitrektorpalmblad/