Cykla mellan Lomma och Löddeköpinge

Bild på Andreas Palmblad med racingcykel på Lomma strand.

Jag cyklade mellan Lomma och Löddeköpinge varje vardag året runt oavsett väder från januari 2020 till januari 2021. Numerade cyklar jag till Lund. Här skriver jag ner lite tankar kring detta ifall fler vill vara med oss som trampar längst Lommabukten.

Enkel väg för mig är det 12km enkel väg och tar mig 35 min med racercykel. Innan jag började cykla på grund av att en granne, en vän och min frun med flera inspirerade mig så fanns det inte i min föreställningsvärld att man kan cykla mellan två kommuner. Några av de tankarna finns också med i denna uppsats där jag intervjuas under namnet ”Mikael”.

Utrustning

För att komma igång så behövs det vad jag tycker inget speciellt, även på vintern, förutom en sak, möjlighet att duscha när du kommer fram. Så prova det för du vet inte hur det kommer vara för dig förarens du gör. Köp alltså inget extra eller så utan ta din vanliga cykel först och testa är mitt råd.

Börjar man cykla långa sträckor och mer än en och halv timme per dag så kommer det märkas. Du kommer precis som jag bli svettig, vältränad, trött, positiv, stabil och glad.

Färdsätt från Lomma till Löddeköpinge

Jag hade tre tankar eller mål med cyklingen och det var att det skulle vara 1) snabbare eller lika snabbt som buss, 2) billigare och 3) få vardagsträningen så jag kan få magrutor ”six-pack”.

TidKostnadGenererar
BussMinst 60 minuter690kr / månadHuvudvärk
CyklingCirka 35 minuter380kr / månadGlädje
Bil15 minuter 500kr / månad Avgaser

Kommentarer till tabellen:

Buss räknar jag med Skånetrafiken regionbussar 132 med 15 minuter transport till respektive ändhållplats.

Cykling är gratis men jag räknar med här 380kr per månad vilket är kostnaden för den racercykel jag köpt via min arbetsplats där jag fick en bra rabatt och betalar varje månad i ett år (Benify.se). En stor fördel med cykel är också att man verkligen smidigt kommer från dörr till dörr.

Att ta bilen in till Löddeköpinge är inte aktuellt för mig då jag vill inte äga två bilar och min fru använder vår bil i sin pendling. Kostaden kan variera väldigt beroende på hur man räknar, jag har bara med ungefärligt för bränsle.

Jag tog inte med el – cykel för även om den ger en hel del träning så var det inte tillräckligt för mig och den går långsammae än racingcykel. Lomma Kommun erbjuder gratis prova el-cykel 1 vecka vilket jag har testat och är helt klart ett alternativ om du inte har dusch nära arbetet.

Min erfarenhet

Jag vill berätta lite om hur jag gör när jag cyklar till jobbet. Jag har skjorta med byxor eller kostym på jobbet så jag tar med mig ombyte. Jag duschar på arbetet innan arbetsdagen börjar. Jag avskyr att ha en obekväm ryggsäck på ryggen på racercykelen har jag köpt en rejält stor sadelväska som fästes under sadeln och även fungerar som stänkskärm för mig (länk). Jag tycker det ser fräckare ut utan stänkskärmar och är helt nöjd med att jag kör en äkta snabb racercykel och inte någon hybrid till exempel cyclocross.

Klädsel har jag inget speciellt för jag ville inte vara en sådan som köpte massvis med tillbehör för dyra pengar direkt. Den enda egentliga extra kostnad jag haft är den sadelväska jag länkat ovan och att jag nu betalar varje månad för min racercykel som jag köpt. På vintern pannband, regntäta vinterskor, regnställ oavsett väder som stoppar även vinden och träningströja samt träningskläder och vantar. På sommaren träningskläder på mig och regnställ med mig i väskan och så har jag köpt ett bar prisvärda regntäta vantar och regntäta skoöverdrag.

Jag har också ett par vadderade cykelskjorts och cykelskor som man kan fästa i ena sidan av kombi-pedalerna jag har på cykeln vilket jag också rekommenderar men inte gör så jättestor skillnad.

Extra motovation för att cykla får i alla fall jag av att ha hörlurar (beats x) där jag lyssnar på en rolig podcast eller intressant bok (Storytel). Jag gillar att hålla kolla på mina kalorier och kilometer med en pulsmätare runt armen (Apple Watch) samt appen Runkeeper.

Cykelvägen mellan Lomma och Löddeköpinge

Cykelvägen jag åker är till största delar av den cykelled som kallas Sydkustleden och är tydligt skyltat med röda . Inom Lomma och sen längs vackra Lommabukten och alla snälla kor är inga problem och där cyklar alla vi cykelpendlare.

Totalt mellan Lomma och Löddeköpinge räknar jag med att jag korsar biltrafik endast 4 gånger på hela sträckan vilket är mycket imponerande byggt av kommunerna!

Kontakta mig

Har du några frågor till mig så gilla gärna och skriv till min Facebook-sida, https://www.facebook.com/bitrektorpalmblad/