Cykla mellan Lomma och Västra Hamnen i Malmö

Bild på Andreas Palmblad med racingcykel på Lomma strand.

Jag cyklade mellan Lomma och Västra Hamnen varje vardag året runt oavsett väder från 2018 oktober till januari 2020. Numerade cyklar jag till Lund. Här skriver jag ner lite tankar kring detta ifall fler vill vara med oss som trampar längst Malmövägen.

Enkel väg för mig är det 13km enkel väg och tog mig 45min med enkel damcykel och sen 30min med racercykel. Innan jag började cykla på grund av att en granne, en vän och min frun med flera inspirerade mig så fanns det inte i min föreställningsvärld att man kan cykla mellan två kommuner. Några av de tankarna finns också med i denna uppsats där jag intervjuas under namnet ”Mikael”.

Utrustning

För att komma igång så behövs det vad jag tycker inget speciellt, även på vintern, förutom en sak, möjlighet att duscha när du kommer fram. Så prova det för du vet inte hur det kommer vara för dig förarens du gör. Köp alltså inget extra eller så utan ta din vanliga cykel först och testa är mitt råd.

Börjar man cykla långa sträckor och mer än en och halv timme per dag så kommer det märkas. Du kommer precis som jag bli svettig, vältränad, trött, positiv, stabil och glad.

Olika sätt att ta sig till Västra Hamnen från Lomma

Jag hade tre tankar eller mål med cyklingen och det var att det skulle vara 1) snabbare eller lika snabbt som buss, 2) billigare och 3) få vardagsträningen så jag kan få magrutor ”six-pack”.

TidKostnadGenererar
BussMinst 50 minuter690kr / månadHuvudvärk
CyklingCirka 40 minuter380kr / månadGlädje
Bil20 minuter 1100kr / månad Avgaser

Kommentarer till tabellen:

Buss räknar jag med Skånetrafiken regionbussar 133 med ett par minuter byte på Malmö C till lokalbuss 2 till Västra Hamnen med någon minuts transport till respektive ändhållplats. När denna text skrevs fanns endast buss, numera finns det även en tågstation i Lomma.

Cykling är gratis men jag räknar med här 380kr per månad vilket är kostnaden för den racercykel jag köpt via min arbetsplats där jag fick en bra rabatt och betalar varje månad i ett år (Benify.se). En stor fördel med cykel är också att man verkligen smidigt kommer från dörr till dörr.

Att ta bilen in till Västra Hamnen är inte aktuellt för mig då jag vill inte äga två bilar och min fru använder vår bil i sin pendling. Kostanden kan variera väldigt beroende på hur man räknar, jag har bara med ungefärligt för bränsle och parkering. Vissa dagar så är det långa bilköer i Västra Hamnen och då susar jag förbi alla stillastående med ett leende.  

Jag tog inte med el – cykel för även om den ger en hel del träning så var det inte tillräckligt för mig och den går långsammae än racingcykel. Lomma Kommun erbjuder gratis prova el-cykel 1 vecka vilket jag har testat och är helt klart ett alternativ om du inte har dusch nära arbetet.

Tåg kanske blir aktuellt så småningom från Lomma och det är som jag förstår det betydligt snabbare men lika dyrt. 6 minuter från Lomma C till Malmö C?

Cykelväg karta mellan Lomma Malmö Västra Hamnen

Min erfarenhet

Jag vill berätta lite om hur jag gör när jag cyklar till jobbet. Jag har skjorta med byxor eller kostym på jobbet så jag tar med mig ombyte. Jag duschar på arbetet innan arbetsdagen börjar. Jag avskyr att ha en obekväm ryggsäck på ryggen så först på min damcykel hade jag två cykelkorgar fram och på sidan och nu med racercykel har jag köpt en rejält stor sadelväska som fästes under sadeln och även fungerar som stänkskärm för mig (länk). Jag tycker det ser fräckare ut utan stänkskärmar och är helt nöjd med att jag kör en äkta snabb racercykel och inte någon hybrid till exempel cyclocross.

Extra motovation för att cykla får i alla fall jag av att ha hörlurar (beats x) där jag lyssnar på en rolig podcast eller intressant bok (Storytel). Jag gillar att hålla kolla på mina kalorier och kilometer med en pulsmätare runt armen (Apple Watch) som startar appen Runkeeper. Jag har även ibland en Pokeball Plus igång.

Cykelvägen mellan Lomma och Västra Hamnen

Det tog ett tag att hitta en bra rutt att cykla på till Västra Hamnen. Inom Lomma och sen längs vackra Malmövägen med havsutsikt och alla snälla kor är inga problem och där cyklar alla vi cykelpendlare. Sen genom tunnel till Arlöv industri-område är jättefina cykelvägar och fram till Spillepeng-rondellen där man kan ta vänster eller fortsätta rakt fram.

Om man tar vänster så kör man via tågstationen och det blir längre avstånd med bättre cykelväg men framförallt gillar jag inte att det är så många rödljus. Ibland varierar jag med detta alternativ men oftast inte.

Jag cyklar rakt fram sen Västkustvägen, liten avstickare på Grimsbygatan och sen längs med Jörgen Kocksgatan tills jag kommer till de fina cykelvägarna i Västra Hamnen. Just Jörgen Kocksgatan är den klart sämsta biten av cykelpendlingen som inte har någon avskild cykelväg alls. Istället cyklar jag dels på en bit till vänster om gatan där ibland lastbilar står parkerade. Totalt mellan Lomma och Västra Hamnen räknar jag med att jag korsar biltrafik endast 4 gånger på hela sträckan vilket är mycket imponerande byggt av kommunerna!

Klädsel har jag inget speciellt för jag ville inte vara en sådan som köpte massvis med tillbehör för dyra pengar direkt. Den enda egentliga extra kostnad jag haft är den sadelväska jag länkat ovan och att jag nu betalar varje månad för min racercykel som jag köpt. På vintern pannband, regntäta vinterskor, regnställ oavsett väder som stoppar även vinden och träningströja samt träningskläder och vantar. På sommaren träningskläder på mig och regnställ med mig i väskan och så har jag köpt ett bar prisvärda regntäta vantar och regntäta skoöverdrag.

Kanske i framtiden så köper jag ett par vadderade cykelskjorts och cykelskor som man kan fästa i ena sidan av kombi-pedalerna jag har på cykeln. Då uppdaterar jag den här sidan om hur den skillnaden varit.

Att cykla på racercykel jämfört med en 3-växlad damcykel är en bra skillnad men inte gigantisk, du ska fortfarande cykla samma avstånd. Det är framförallt med spännande och utmanande att cykla snabbare. Du cyklar förbi alla andra cyklister, även de på el-cykel.

Min cykelväg från Lomma till Västra Hamnen

Kontakta mig

Har du några frågor till mig så gilla gärna och skriv till min Facebook-sida, https://www.facebook.com/bitrektorpalmblad/