Mapo Tofu

Mapo Tofu, ordagrant betyder den koppärriga gummans tofu. Den är en av de mesta kända och populära tofurätterna i Kina. Rätten har sitt ursprung i Sichuan, områden som ligger i mitten av Kina och är mycket känt för sin starka mat.  Läs vidare!

(2-4 portioner)

400 g tofu (ca 4 bitar)
100 g köttfärs
1.5 msk potatismjöl
1 msk risvin eller öl
2 st salladslök
2 vitlöksklyftor
1 tsk sichuanpeppar
2 msk matolja
1 tsk sesamolja
2 msk chilipulver (valfri)
3 dl vatten
1 msk ljus sojasås
2 msk chilibönpasta
1/2 tsk socker
Ev lite salt

Gör så här

1. Skär tofun i 2-3 centimetersbitar. Låt vattnet börja koka och koka sen bitarna i ca 3 minuter. Låt dem rinna av i ett durkslag.


2. Blanda väl ihop 0.5 msk potatismjöl, 1/2 tsk mörk sojasås, 1 msk risvin eller öl med köttfärs. Finhacka vitlöken. Salladslöken hackas i lite större bitar. Valfritt med lite ingefära.
3. Hetta upp en wokpanna med matolja och sesamolja. Låt sichuanpepparn ligga en minut i den heta oljan för att ge smak. Separera pepparkornen från oljan och släng dem.
3
4

4. Hetta upp olja igen. När oljan precis börjat ge ifrån sig rök, är det dags att lägga i (chilipulver), 1 hackad ingerfära 2 vitlök och 3 köttfärs. Stek på hög värme. 
5

5. När det är halvfärdigt, tillsätt bönpasta, vatten, ljus soja och socker. Fortsätt steka tills dess att blandningen börjar bli påtagligt aromatisk.

6. Lägg i tofubitarna och blanda försiktigt med såsen. Sänk värmen (6 på spisen) och låt sjuda i 3-5 minuter, eller till dess att såsen börjat tjockna. Valfritt: Lite kycklingbuljong för extra smak.

7. Väl blanda 1msk potatismjöl med 2 msk vatten. Häll blandning i stekpanna. Låt tofun koka upp. (Max!)

8.Lägg i hackade bitar av salladslök och blanda. Smaka av med salt. Klart!

Servera med ris. 

Posted in Matlagning.