Maos tofu special

Under tiden jag bor i Sverige, när det gäller mat så är mitt största intryck att svenskarna äter lika mycket ost som vi kineser äter tofu. Tofu är en väldig populär ingrediens på det kinesiska matbordet. Det görs mest av sojaböner och ser faktiskt ganska liknade ut som vissa typer av ost. Idag har tofu blivit alltmer populär i Europa och man kan köpa färska goda tofu i Malmö.  Men hur man gör med tofu då? Jag ska visa en tofu rätt som jag brukar laga hemma. Maos tofu special heter den 🙂 Läs vidare för bilder!

Här är vilka saker som behövs: 

(portion för 2 personer, tar ca 20 minuter att göra)
2 st            Färska tofu (mycket ömtålig)
100g         Svamp (det kan vara champinjon eller annan svamp som man gillar men jag använder   
                 enokitake som är mycket omtyckte i Asien) 
100g         Kyckling filé (i små skivor)
1st            Färsk chili 
1st            Paprika 
2st           Vitlöksklyftor
lite färsk gräslök eller salladslök 
1.5 dl       Olja 
1 tsk        Oyster sauce 
1 tsk        potatismjöl 
1.5 dl      Vatten 
1/4 st       Hönsbuljong 
1/2 tsk     Salt 
Tips: På Möllevångstorget finns tre asiatiska affärer där man kan köpa färsk tofu. Oyster sauce kan man köpa i vanlig affär t.ex Willys.

Gär så här: 

1. Först ta hälften av oljan i pannan. När pannan är varm så lägg till tofu som är delad i skivor i storlek som på bilden ovan. Stek tofu på båda sidor tills de blir i gyllene färg. Lägg dem sen på en tallrik. 

2. Lägg till resten av oljan i samma panna. Hacka vitlöken och lägg i. Stek den till du känner lukten av vitlök. Skär kycklingen i små skivor och lägg i. Stek tillsammans med vitlöken tills den blir den blir nästan färdig.
3. Lägg i hönsbuljongen och blanda med kycklingen. Sen lägg i svampen i pannan. Blanda alla. Salta lite. (Det smakar extra bra med lite lite socker också.)
4. Lägg i paprika, färsk chili och blanda vatten med potatismjölet och häll i pannan. Stek allt i pannan lite  tills de blir färdiga. 
5. Sist men inte minst lägg till lite gräslök för de kommer ge extra färsk smak.

Smaklig måltid!

Posted in Matlagning.