Maos Kyckling

Kyckling är alltid gott oavsett hur man gör den men den här rätten är något alldeles extra! Maos Kyckling är kryddstark och smakar alldeles underbart. Den var också den mest populära rätten på vårt bröllop.
Ingredienser:
Kycklingfilé  4st
2 dl lätt Sojasås
1 dl mörk Sojasås
3st stjärnanis
1 tsk Chilipulver (Kan ersättas med paprikapulver)
0.5 tsk socker
1 tsk sesam frön
1 tsk Sichuan peppar pulver(viktig)
1 dl olja
1 msk Sesamolja
2 st vitlöksklyftor
3 skivor färsk ingefära
lite koriander
1.     Koka kyckling i en kastrull i en blandning av vatten, mörk sojasås och stjärnanis. (Det brukar ta 15-20 minuter) Sen ta kycklingen ur från kastrullen och låt den kylas ner.
2.     Fin hacka vitlök och ingefära och blanda de med chilipulver, socker sesamfrön och Sichuan peppar i en skål.
3.     Varma upp olja i en stekpanna eller en liten kastrull, sen häll olja i skål med kryddblandningen. Häll i lätt sojasås och sesamolja när blandningen har kylnat ner.
4.     Skär kycklingen till tunna skivor och lägg de på tallrikar. Häll kryddblandningen jämt ovanpå kycklingen.
5.     Finhacka koriander och strö över på kycklingen.  (Smaka av med salt)
Serverar med ris!
Smaklig måltid!
Tips:
Sojasås har många olika varianter. I stort delas den i två typer, ljus sojasås som inte har så mörk färg och smaken är lite mildare. Medans mörk sojasås som har mycket mörkare och starkare smak. Såsen till den här rätten behöver man använda ljus sojasås. Men om ni inte har ljus sojasås så kan man ersätta med lite mörk och blanda med vatten.
Sichuan peppar pulver är ganska viktigt också men det kan man oftast inte köpa i vanlig mataffär. Däremot kan ni ersätta den med vitpeppar.
Posted in Matlagning.