Kina, Dag 6 till 7 i Ningbo

Jag har nu ytterligare ett land att lägga till listan med platser där jag firat min födelsedag. Under söndag och måndag har vi varit i Elins gamla universitetsstad och prövat på karaoke och jag har fått höra mycket mer om hur det är att bo i ett land som på många sätt inte accepterar alla typer av parförhållanden.
På söndagen tog vi ett snabb-tåg från Shaoxing till Ningbo. Det var en stark kontrast att sitta i ett modernt tåg som hade en fyra olika tv i vår kupé och samtidigt se en ganska fattig landsbygd utanför fönstret. Första dagen i Ningbo träffade vi ett gäng av Elins kompisar, åt god mat och prövade karaoke (KTV i Kina). Jag fick pröva på ”födeledagsnudlar”, en slags motsvarighet till födelsedagstårta, och sjunga KTV var hur kul som helst.
Efter en natt på hotell i centrum så gick vi runt i Ningbo, köpte lite olika saker och såg på den mycket vackra staden. Vi träffade en av Elins bästa kompisar, besökte hennes lägenhet, och upplevde hur det är att äta i en bäcksvart restaurang när proppen går. Någon hämtade lite stearinljus senare, så det blev mycket mysigt. Film av detta och fler bilder från Ningbo i länken nedan.
Efter en föraning från mig så frågade jag lite om homosexualitet i Kina till en person jag träffade i Ningbo, något som jag läst om för som del i min lärarutbildning och är nyfiken på. Jag fick höra mycket om hur det kan kännas omöjligt att pröva på något man är nyfiken av och speciellt att prata om det med sina föräldrar eller kompisar. Speciellt att vara kvinna och inte följa Kinas osynliga regler att man måste gifta sig är extra svårt i Kina, men förhoppningsvis kan en eventuell resa till Europa vara en positiv erfarenhet för henne.
Oavsett är det mycket trevligt att varje dag möta nya människor och det är mycket lätt för mig att starta samtal med totala främlingar med ett enkelt ”ni hao” och en fråga om de kan prata kinesiska, ni shuei ying-gy ma? Just nu är vi tillbaka i Shaoxing och kommer nog stanna här till fredag när vi ska åka till Elins lillebrors armébas där vi ska stanna en natt. Sen på måndag planerar vi att åka hela vägen till Peking tillsammans med Elins mamma.

Bilder: http://picasaweb.google.com/…Palmblad Reseblogg

 

Posted in Resor.