Evernote-Snapshot-20140325-171731

Palmblads Lasagne

Ett recept på klassisk och god lasagne med krämig ostsås. Det är enkelt att laga men tar lite tid att göra lasagne men blir riktigt gott.





Ingredienser:
Lasagneplattor
Köttfärssås:
400g nötfärs
2dl passerade tomater
Chilisås
Basilika
Ostsås:

4 msk vetemjöl
7 dl mjölk
riven ost
salt
Ovanpå:
riven ost

Instruktioner
1. Köttfärssåsen: Hetta upp en stekpanna med olja. Fräs köttfärsen.
2. Tillsätt tomaterna, chilisås, basilika och buljongtärning.
3. Låt puttra, gärna under lock på svag värme ca 20 minuter. Gör gärna ostsåsen under tiden. Smaka av med salt och peppar.
Ostsåsen:
4. Mät upp mjölet i en kastrull så det inte bränner fast i så lätt och tillsätt en mindre del av mjölken ca 1 dl kan vara lagom att börja med.




5. Vispa till det blir en degig smet och späd ev. med lite mera mjölk tills du fått en smidig smet utan mjölklumpar.
6. Vispa ner resten av mjölken och låt koka upp under omrörning.
7. Sänk värmen när det kokat upp och låt småkoka ca 3 minuter.





8. Tillsätt salt. Rör om och smaka.
9. Tillsätt den rivna osten.
10. Rör tills osten smält. Tänk på att inte låta såsen koka med osten i, då kan såsen bli grynig.
När köttfärssåsen och ostsåsen är klar ta fram en ugnsfast form som har ett sådant mått så att lasagneplattorna passar. OBS! Läs på förpackning hur länge lasagneplattorna ska tillagas. Om det är mer än 20 minuter bör du förkoka dem innan du använder dem i lasagnen, alternativt ha lasagnen längre tid i ugnen än angiven tid nedan annars kommer det bli en hård lasagne.
11. Häll hälften av ostsåsen på botten av formen.
12. Lägg på ett lager av plattorna.
13. Bred ut hälften av köttfärssåsen.
14. Lägg på ett lager till av plattor.
15. Bred ut resten av köttfärssåsen.
16. Lägg på det sista lagert plattorna.
17. Häll på resten av ostsåsen
18. Strö över riven ost.

Gratinera mitt i ugnen i 225 grader i ca 15-20 minuter eller så lång tid som krävs för att lasagneplattorna ska bli mjuka (läs på förpackningen). Du kan behöva lägga på ugnsfolie för att den inte ska bli bränd ovanpå om du har den inne längre än 20 minuter.

Originalreceptet hämtat från: http://www.recepten.se/recept/lasagne.html

Posted in Matlagning.